0753 040 000

Prima Casa

Din 2009 pana in prezent 132.000 familii au contractat credite prin programul Prima Casa. Ei sunt beneficiarii noii ordonante de urgenta (OUG nr. 2/2015) prin care guvernul da acum posibilitatea obtinerii unei a doua locuinte tot prin program, cu conditia sa fie mai mare sau mai scumpa decat cea initiala, sa lichideze primul credit si sa vanda prima locuinta obtinuta prin programul Prima Casa.

Acest ordin nu rezolva problema persoanelor care doar voiau sa vanda locuinta achizitionata prin Prima Casa inainte de 5 ani, fara sa cumpere altceva mai mare (fiindca pleaca din localitate sau din tara) nici a celor care doar vor sa refinanteze creditul Prima Casa obtinut in 2009 in EUR de exemplu, cu unul in lei – dar fara sa achizitioneze o alta locuinta. Nu rezolva nici problema celor care voiau sa vanda vechea locuinta achizitionata prin program (deoarece s-a dovedit ca are vicii ascunse de constructie) si nu se incadreaza cu veniturile pentru a lua un credit de valoare mai mare, pentru o locuinta cu valoare evaluata mai mare.

Insa, la propunerea bancilor, in ordonanta este inclusa o alta prevedere interesanta, care ar rezolva problema celor care vor sa-si vanda locuinta achizitionata prin Prima Casa inainte de 5 ani, prin preluarea creditului de catre viitorul cumparator. Prevederea ar ajuta beneficiarii de Prima Casa care nu-si mai pot plati creditul. Acestia ar putea scapa de executarea silita (care se instituie automat dupa 3 luni de neplata) daca gasesc o alta persoana care indeplineste criteriile de eligibilitate in cadrul programului si care poate prelua creditul (si implicit locuinta).

OUG nr. 2/2015 – Articolul VII, privind creditele Prima Casa

Potrivit OUG nr. 2/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si alte masuri, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 176 din 13 martie 2015 si care a intrat in vigoare in aceeasi zi, Art. VII, beneficiarii unui credit Prima Casa pot achizitiona o noua locuinta in cadrul programului, daca indeplinesc cumulativ patru conditii:
– noua locuinta sa aiba suprafata utila mai mare decat a locuintei achizitionate sau construite initial in cadrul programului sau valoarea noii locuinte rezultata din raportul de evaluare sa fie mai mare decat valoarea evaluata la momentul acordarii creditului pentru locuinta achizitionata sau construita initial in cadrul programului;
– locuinta achizitionata sau construita initial in cadrul programului sa fie instrainata prin vanzare-cumparare cel tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare sau a contractului de construire a noii locuinte;
– creditul acordat initial in cadrul programului sa fie lichidat pana la data incheierii contractului de vanzare – cumparare sau a contractului de construire a noii locuinte in cadrul programului sau sa fie refinantat prin acordarea celui de-al doilea credit in cadrul programului pentru dobandirea sau construirea noului imobil;
– la data solicitarii celui de-al doilea credit, beneficiarul programului persoana fizica declara pe propria raspundere, fie ca detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, respectiv cea achizitionata sau construita in cadrul programului pe care o va instraina cel tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare sau a contractului de construire a noii locuinte, fie ca detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin program, in suprafata utila mai mica de 50 mp si o a doua locuinta, respectiv cea achizitionata sau construita initial in cadrul programului, pe care o va instraina cel tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare- cumparare sau a contractului de construire a noii locuinte.

sursa anunt: Monitorul Oficial, Partea I, nr. 176 din 13 martie 2015